En trädgård lever 365 dagar/år. Alla dagar – så ock skottårets 366:e dag. En oomkullrunkeligt förankrad tes i mitt sätt att se på trädgård. Precis som också på naturen i sig självt. Årscykler där ingen fas är vare sig viktigare eller mindre viktig – än den följande eller föregående.
Det går alltid att hämta inspiration i en trädgård och det går alltid att plocka in något plockbart till en bukett eller ett stilleben. Kvistar, gräs, fröställningar … det gäller bara att aldrig städa för ihärdigt. Utöver sagda icke-militantism finns det en om möjligt än mer självklar hörnsten i mitt året-runt-trädgårds-tänk. Stor och lika oomkullrunkelig – ljus! I frånvaro av naturligt dagsljus – som ett boende i vad som närmast kan benämnas som polartrakter betingar under större delen av året – sätter jag min tillit till artificiellt ljus. Levande eller trådburet. Det sistnämnda som numera gått igenom något av en revolution sett till såväl energiförbrukning som hållbarhet. Vid närmare eftertanke är det bara juni som bär sig själv sett till naturligt ljus och knappt det. Ingen skugga över polartraktsboende – tvärtom. Jag älskar att bo i Sverige och jag älskar alla våra årstider och månader. Inte minst november och januari/februari som så många älskar att hata med ett ständigt och outtröttligt gnäll över gråhet, mörker och kyla.
Nåväl, mörker och gråhet är kanske inte heller mina bästa grenar – men vad gör det när det finns effektiva kurer. Kurer som dessutom skapar såväl spänning och dramatik som en toppande mysfaktor. Kuren heter utomhusbelysning. Ljusslingor, ljusslingor och ljusslingor. Ljusslingor tryfferade med vindsäkrade ljuslyktor, fyrfat och marschaller. De två sistnämnda när festliga tillfällen bjuds – läs: i vårt fall varje dag – nästan! Vår trädgård gnistar under årets mörka månader som ett veritabelt tivoli …
Vi har ljusslingor på insidan av växthusets alla väggar. Upphängda på vanliga smala kopparrör från bygghandeln, dessa från Bauhaus – som under den bra mycket kortare sommarsäsongen gör tjänst som fästpunkt för klätterlinor till tomatplantorna.
Den asymmetriskt vinklade trädgårdsmuren som ringar in vår innerträdgård är toppad med … ja, just det – ljusslingor. Bästa och mest ”osynliga” härbärge för slingorna är vanliga armeringsjärn i rejäl dimension. De lodräta slås lätt ner i jorden och sammanbinds via likadana i vertikalt läge som punktsvetsats ihop till stabilitet. Svårare än så, läs: lättare, är det inte
En solig dag med klarblå himmel i juni inbjuder knappast till dramatik, spänning eller ens mys och hur trist vore inte livet om alla dagar var lika. Inte ens om de är soliga och himmelsblå …
/Svante