Att säga att det är viktigt med en snygg fasad känns visserligen som ett ytligt påstående men när det handlar om växtlighet och trädgård finns det inget som bara är yta. Allt som växer går av naturliga skäl på djupet och såväl syns som känns. Bokstavligen. Precis som med ett i grunden väl underhållet hus. Eller varför inte – en människokropp.En trädgårdsfasad, läs: entréplantering, är således en självklar del av helheten i en trädgård. Trots att den för oss bofasta inte är något vi nöter blicken mot annat än de få sekunder det tar att lämna hemmet eller att komma hem. Till skillnad från det vi oavbrutet har omkring oss – runt om i trädgården och utanför fönstren.Det lär inte ta mer än sju sekunder att skapa ett första intryck. Oavsett om det är bra, mindre bra eller rent ut sagt, dåligt. Ett intryck som det sedan i efterhand ska mycket till för att ens rucka på. Särskilt om det är ett dåligt sådant som slagit rot. Hur viktigt är det då inte med en entréplantering – ett första intryck. Något som möter ens gäster och får dem att känna sig välkomnade innan de ens ringt på och än mindre, kommit innanför dörren. Välkomnade och såklart, inspirerade. Något personligt och hemtrevligt med en estetik som speglar oss som bor här. Jag tänker på det som omtanke och omsorg.
I kraft av att jag jobbar med det jag gör – kallar mig numera för hemtrevnadsinspiratör, såväl inomhus som utomhus – vill jag självklart också att vi inte bara inspirerar våra gäster, utan också förbipasserande, med vår entréplantering. Hos oss, på det sätt som vårt hus och vår trädgård samspelar med omgivande topografi, är det bara här som det är möjligt. Husets entré ligger i princip på trottoaren, omgiven av asfalt, när den egentliga trädgården ligger bakom trädgårdsmuren uppe till höger på bilden. Låter kanske inte som de bästa förutsättningar men vi har valt att tolka det precis tvärtom. En relativt öde omgivning, i vårt fall svart asfalt, blir en snygg neutral bas som gör att växtlighet sticker ut och får ta plats. Perfekt också med flexibel krukplantering som gör att det ständigt går att skapa nya scenografier allt efter säsong. Månad för månad … 12 nya scenografier per år är kanske att ta i men det är inte omöjligt – dock helt klart triggande för såväl fantasi som skaparlust. Dessutom finns det alltid något som är i säsong. Som här på bilden där det för många så förhatliga bollkrysset fått en hedersplats på trappan, inför augustis förestående ankomst. Vem kan säga något ont om ett bollkryss som ser ut så här? Det finns alltid något som lever, blommar eller är grönt. Vilken annan färg som helst går också bra. Vi har tre blodröda japanska blodlönnar – som står på rad och i stram givakt, strax utanför bild, men jag återkommer till dem – som blivit hela gatans favoriter. Det är också något med antalet tre …
Nåväl, ens eget välbefinnande står och faller inte med huruvida ens gäster, eller förbipasserande, blir inspirerade eller ej. Men oj så roligt om dom blir det!