Ulla Molin – trädgård som levnadskonst

jun 13, 2022

Sedan snart 30 år och vår första gemensamma trädgård har jag och Niclas, såväl min sambo som partner här på Villa Sundahl Trädgård, levt med trädgårdslegenden Ulla Molins egen bok ”Leva med Trädgård”. Bokstavligen! Boken är en outsinlig källa till inspiration – på riktigt och på alla upptänkliga sätt. Det gör glädjen, för att inte säga lyckan, som jag kände hösten 2019 mer förståelig. Det var då jag blev kontaktad av Liselotte Fritz, författare och journalist, som berättade om sina planer på ett heltäckande verk, i den mån det nu alls är möjligt, om just Ulla Molin.Liselottes ingång till mig var att jag under alla år i mitt chefredaktörskap, på såväl Elle Decoration som Elle Trädgård, återkommit till Ulla Molin och hennes gärning. Ville helt enkelt ha mig som en samtalspartner i kraft av min respektfulla beundran i stort och inte minst i fråga om hennes redaktörskap. Ulla var från 1944–1966 chefredaktör för dåtidens ledande hem- och inredningsmagasin ”Hem i Sverige” som hon styrde och utvecklade, med strama tyglar, på sitt lite barska sätt. Efter avslutet sålde hon och flyttade ifrån sitt av Ralf Erskine ritade hus på Lidingö för att helt ägna sig åt att rita och inreda trädgårdar. Det är också Ulla som fått mig att inse att trädgård är precis som inredning –  men utomhus.

Vår egen trädgård här i Villa Sundahl är inte ritad av Ulla Molin – dock av Walter Bauer som var gift med Lisa Bauer, illustratör och konstnär, och Ulla Molins parhäst under alla åren på ”Hem i Sverige” – förutom en lång rad av böcker. Sammanhangen med alla starka kreatörer, inte minst formgivaren Signe Persson-Melin, i hela det nätverk som Ulla Molin var en väsentlig del av får mig att känna att hon hör hemma i såväl vår trädgård som i vårt hus.

Vi är såklart över måttan stolta över att min betraktelse av fenomenet Ulla Molin och vår egen trädgård får vara med den här boken, på hela 8 sidor, och i sällskap av storheter inom trädgårdskonst som Heidi Palmgren och Ulf Nordfjell med flera. 

”Ulla Molin – konsten att skapa den tidlösa trädgården” är utan tvekan årets trädgårdsbok och det vågar jag säga när inte ens halva året ännu är tillryggalagt. Helgjutet jobb av Liselotte Fritz, text och tre års research; Gabriella Dahlman, foto och Maja Pennanen, formgivare. Utgiven av Bokförlaget Arena. Hela oceaner av respekt till alla proffs!

På följande bilder visar jag de fyra uppslagen i boken som skildrar Villa Sundahls trädgård och Liselottes text om mig och min syn på Ulla Molin.
Fotografen Gabriella Dahlman placerade mig i en favoritstol på en favoritplats – den dränerade inomhusrabatten med en monstruöst stor monstera. Annars försöker vi variera växtbeståndet efter säsong. Hyacinter till jul och så vidare …
Entrén från gatan som alltid har en krukplantering i säsong – varierande allt efter årets 12 månader. Krukor i kraft av maximal flexibilitet vilket är ett måste i den här sortens ”rabatt” där kanske bara en eller vissa delar ska bytas ut vartefter. Dessutom är det svårt att idka frilandsodling på asfaltunderlag … Här är det septemberkänsla som gäller.
Portal som bildas av den ymnigt växande klematisen ’Paul Farges’, även kallad Summer Snow. Sådan exceptionell växtkraft att den bokstavligen kastar sig mellan två spaljéer, över ett två meter brett bråddjup, utan något som helst markstöd. Fascinerande. Vattentrappan som förutom att förmedla den kurativa effekten av porlande vatten också fungerar som ett spa för fåglar av alla storlekar.
Murreva, staketet av torra enestolpar är ett av Walter Bauers signum, hela den älskade familjen Myrten i formation – mångåriga familjemedlemmar, detaljbild på Summer Snow och till sist en knallorange bänk som lever uteliv året runt.