Trädgårdens hemliga vapen!

jun 21, 2022

En platt trädgårdstomt gör ingen sann trädgårdsälskare särskilt inspirerad. Lika lite som att en gräsmatta inspirerar någon till annat än att decimera den. Ja, möjligen då barnen. Lyckliga dig om du i stället har den minsta nivåskillnad – klart ännu bättre om du har en rejäl sådan – i din trädgård. Här inspireras tvivelsutan barnen ändå. Iså fall finns det inget bättre trädgårdsinredningstips än att för det första – göra en trappa, eller för det andra – att terrassera. Det senare återkommer jag till då det är ett gatusmart sätt att kunna använda varenda kvadratmeter av en trädgård till just trädgårdsinredning. För hur lätt är det att möblera en sluttning …? Typ omöjligt. Terrasser är rent trolleri. Nåväl – trappa var det nu.

På bilden en av flera trappor i Villa Sundahls trädgård. Byggd av långsmala kantstenar i granit, främst avsedda för gatläggning, och i lite oregelbundna längder. Det skapar spänning och ger mer om de saxar lite i sidled. Blocket är rena guldgruvan i fråga om att fynda sten av alla sorter. Alla våra utetrappor kan härledas bakåt till Blocket.
Vad kan och ska man då göra med en trappa? Svar: Allt! Sitta ner med en kopp kaffe. Sitta ner med ett glas vin. Ensam eller i sällskap. Kontemplationsläge tillstöter med automatik i det förstnämnda. Det sistnämnda inbjuder i stället till samtal, såväl lättsamma som kurativa. En trappa inbjuder till förtroenden, men också till skvaller.
Odlingsmöjligheter då? Inga alls eller åtminstone ytterst begränsade …? Nä, i stället precis tvärtom – oändliga! För ingen plats i en trädgård är så lätt att möblera med krukor som just en trappa. Plant underlag och nivåskillnader gör att total flexibilitet råder – hur tacksamt och lätt att variera är inte det! Särskilt om man som jag älskar att möblera om. Oavbrutet.
Att rama in trappan med frodig och klorofyllstinn växtlighet är att lyfta den ytterligare – få den att sväva. Vi har därför valt en i princip helt grön inramning där bladens form, struktur, storlek och kulör står för dramatiken. En spänning så mycket mer subtil än vad blommande växter någonsin förmår.
En terrassering med en trappa, helst två, gör att trädgården känns mer ombonad och möblerad. Hemtrevlig helt enkelt.
En trädgårdstrappa är ingen värdig trädgårdstrappa utan en trädgårdstrappsvakthund! Formklippta klot, här idegran och liguster, kommer mycket mer till sin rätt omgivna av grus eller sten – än smått osynliga på en gräsmatta. Vem vill ”gå i ett med väggen”…?