Hemtrevnad? Självklart! Trädgårdstrevnad då?

okt 3, 2022

Mina öron håller på att trilla av – bokstavligen! Jag har ändå mer än 30 års erfarenhet av inredning och så kallade inredningstrender i ryggsäcken. Vadan detta? Jo, det tjatas om att hemtrevnad är den stora kommande trenden. Jag brukar inte svära. Ändå tänker jag, f-n tro’t! Det är det mest korkade jag någonsin hört. Att något så självklart som att trivas hemma omtalas i termer av trend. Nåväl, när jag väl lugnat ner mig och hjärtverksamheten är nere på en mer acceptabel nivå kommer tanken – trädgårdstrevnad då? Varför pratas det aldrig om sådan? Och då menar jag självklart inte i trendhänseende utan bara som något lika vedertaget som hemtrevnad – och vad den står för i våra hem. Tänker på ord som ombonat, mysigt, harmoniskt, varmt och ja, till och med – hygge … Tänker också att om jag omger mig med saker jag tycker om – så blir det hemtrevligt.

Inget av dem passar egentligen in på trädgård utom möjligen det sistnämnda – att det också kan få stå för trädgårdstrevligt. Men rent generellt borde det rimligen gå lika lätt att ”ordsätta” som hemtrevligt …? Att jag fallerar kan bero på att trädgård är så oerhört mer föränderligt och har så mycket kortare cykler. Det händer saker – månad för månad, vecka för vecka, dag för dag, timme för timme och till och med minut för minut. Ja, även sekunder kan räknas ….

Eller är det helt enkelt så att det inte behövs ett sådant begrepp vad gäller trädgård. Att det i så fall redan skulle finnas. Att trädgård alltid är och har varit kontemplativt, förlåtande, livsbejakande, frustrerande, spännande, stundtals skitjobbigt och som helhet – alldeles, alldeles, fantastiskt genomtrevligt.

Hur gärna jag än vill komma bort från själva begreppet trend – är trädgård trendigare nu, än någonsin förr.

När vi startade ELLE Trädgård för 23 år sedan tyckte vi att vi var helt rätt i tiden. Trädgårdsintresset kan inte toppa mer än vad det gör nu, gastade vi. Nu gör vi en trädgårdstidning att njuta av. Ack hur fel hade vi inte. Ungefär 23 år fel. Då var trädgård fortfarande något som en i kraft av ålder mer och mer växte in i. Idag är alla, förlåt överdriften, intresserade av trädgård – oavsett ålder, kön, etnicitet … Och ändå känner jag allt starkare att är vi bara i början.

En ständigt eskalerande medvetenhet om hållbarhetstänk – överhuvudtaget. Och i synnerhet om vad vi stoppar i oss är ett incitament gott som något. Devisen ”vi är vad vi äter” känns mer relevant än någonsin. Och väldigt sund. Vad ligger då närmare till hands än trädgård och odling? Hos en ung generation är också den coola hipsterkulturen, och dess värderingar om livskvalitet, en lika viktig ögonöppnare och därmed – drivkraft.

Jag visste förstås redan att någon trevligare och mer livsbejakande hobby än trädgård – ja, det finns det inte.  ÄNTLIGEN har alla, läs: fler och fler, upptäckt att trädgård ALLTID är trevligt. Trädgårdstrevnad är så självklar att den inte behöver påtalas …

Hoppas innerligt att det inte tar lika lång tid att upptäcka att det vitt spridda begreppet ”latmansträdgård” inte existerar. Inte ens i sinnevärlden. Visst, vi ska njuta trädgård, något av det mest sinnliga som finns – men det finns ingen trädgård som överlever lata innehavare. Trädgårdsarbete är och måste få vara integrerat i nöjet … 😉

P.S. Nu när Niclas och jag sent omsider startat en rörelse som sysslar med att skapa just trädgårdstrevnad kan jag inte annat än tänka – det var väl på tiden! Vår egen trädgårdstrevnad har vi hittills ägnat 30 år. Det är hög tid att dela med sig.