Grönt guld som ska börja på krukstadiet

jun 3, 2022

Inget är så lättodlat och tacksamt som basilika – det gröna guldet. Självklart då under förutsättning att de rätta, och faktiskt hel odiskutabla, livsbetingelserna skapas. Inte det minsta konstigt, eller hur? Egentligen helt självklart. Precis som med människor. På bilden våra två frösådda, ännu ej omskolade, favoritsorter: Till vänster ”italiensk storbladig och till höger ”genovese”, båda från Runåbergs Fröer.Hursomhelst, det där med rätt förutsättningar. Det finns tre saker som får betecknas som elementära:

  1. Krukodling – aldrig friland.
  2. Krukan ska vara fylld av väldränerad jord och behöver mycket vatten – får dock aldrig stå med blöta fötter.
  3. Basilika älskar sol, värme, ljus och hatar i samma grad att bli blöt från ovan – läs: stå utomhus utan skydd i regnväder. Check på de här tre och svårare än så är det inte!

Ultimat odlingsmiljö för basilika är växthus. Ett faktum som vi inte ens reflekterat över under mer än 25 år men som blev en lycklig insikt när vi för snart tre år sedan blev med växthus. Växtkraften är helt galen och gör en ren lycksalig.Riktig växthusmiljö är såklart svårstimulerad men det funkar också bra med krukor i drivbänkar, gärna i lä mot eller i direkt närhet av en solig husvägg, som är skyddade av mot väta från ovan av glasrutor. Gamla fönster är alldeles utmärkt.Får lov att tillstå att vi nog kan måste ses som basilikamissbrukare. Att skörda sin egen basilika blir också lätt till en omistlig och lustfylld ritual. Och varför inte – sundare missbruk får man leta efter …Klorofyllstint bladverk i kombination med en engelskt röd parkbänk genererar såväl färg- som aromaterapi. Här är det återigen frösådda ”genovese” – precis på väg att omskolas, eller om man så vill, skolas in på krukstadiet.