Från jord till bord + från bord till jord

aug 29, 2023

”Det här inlägget är ett betalt annonssamarbete med Marbodal”. Vitsen med en trädgård inbegriper i vår värld med självklarhet också en köksträdgård. Inte i mått av att bli självförsörjande, det vore en utopi i en trädgård av vår storlek, utan till nytta, nöje och husbehov – under odlingssäsongen. Framför allt då tomater. Precis som det här dignande fatet, precis inhämtat från växtglädjehuset och förstås – bladgrönsaker. Sallat av fler olika sorter och gärna då i vanliga pallkragar och tänk – så nära köket som möjligt. Tillgänglighet är viktigt. Ett bra tips är att så en ny omgång vartefter, ungefär var tredje vecka, under hela säsongen för att alltid ha frisk sallat att skörda – innan de går i blom.

Och visst är det viktigt med grönsaker och känslan av att ha drivit upp dem själva. Förutom den så helt väsensskilda såväl kvalitet som smak det ger. Men det finns ett ack så mycket viktigare syfte med att ha en trädgård. Utan någon som helst tvekan är huvudsyftet med vår trädgård att kunna plocka blommor. Att plocka blommor hela säsongen som om vi hade ett alldeles eget fält ämnat för självplock. Inser att något fält är det inte frågan. I stället en blommande trädgård med många olika rum. Blommande rum. Många sådana. För vi älskar att plocka blommor!

Det där med grönsaker såväl som blommor kommer sig inte av sig självt. Inte på något sätt. Vilken himmelens tur jag har i att under hela vår snart 31-åriga relation haft och har en partner, Niclas, som älskar blommor precis lika mycket som jag, om inte mer, och numera också kan titulera sig trädgårdsmästare på riktigt. Ännu inte diplomerad florist. Det är han, och har alltid varit, ändå.

Vad är det viktigaste att tänka på vid planering av ett nytt kök? Många saker – självklart! Tvivelsutan, och som i vårt fall, en rejält tilltagen arbetsbänk som förutom att fungera till matlagning och bak också skulle fungera som arbetsplats för en grönsaksodlare och florist. I vårt nya kök från Marbodal, med snickerier i kulören ”tall”, har vi toppat den längsta lådsektionen med en lika lång och extra djup arbetsbänk i stensorten kvartsit – som ser ut om kolmårdsmarmor bara ännu snyggare. Den här arbetsbänken, läs: arbetsplatsen, är som gjord för all slags hantering av blommor och grönsaker. Vi älskar den!Att vårt drömkök från Marbodal kommit på plats och är i full drift, för såväl matlagning och pizzabakning som grönsakshantering och bindning av blommor, torde ha framgått på Niclas och mina övriga sociala kanaler. I fredags kunde jag också stolt visa upp det för 12 kollegor från mediavärlden under ett uppskattat lunchevent. Sällan och aldrig hört så många lovord.

Utifrån rubrikens andra fras – ”från bord till jord” – kommer den här jättetombolan in i bilden. Placerad, här i vår trädgårds fulaste hörn, är det såklart inte heller någon tombola utan en fullständigt genial varmkompost. Alla matsopor från vårt kök hamnar här och blir snabbt till den bördigaste av bördiga jordförbättrare. Att odla nya grönsaker i och framför allt – nya blommor. Mer blommor!

Tjuren Ferdinand? Nä, bara jag. Känner mig dock helt synonym med hans syn på livet.

/Svante