Såväl tillväxt- som odlingssäsong tar ett abrupt slut under sensommaren, läs: juli, augusti och september. Vad gör alla trädgårdsmästare då – förutom att vårda och förvalta? Är det en myt att en grupp trädgårdsmästare, utifrån sakernas tillstånd, tog saken i ena händer för att med bestämdhet och handlingskraft åtgärda ett abrupt tillstånd av säsongsbetingad arbetsbrist? Något som med automatik inträder – varje år. Vad göra? Kloka huvuden slogs ihop. Japp! Vi utnämner en tid på året som bästa tid för beskärning av träd. Som av en slump utsågs nämnda tid till – ja, just det juli, augusti och september. Därav begreppet J A S.
Myt eller sanning? Helt klart och på riktigt – en myt! Det tar endast minimal tid i anspråk sett till logisk eftertanke, utan att vara vare sig biolog eller arborist, för att inse att just den tiden har de allra flesta träd och buskar växt klart. En klart definierad fas av sin årscykel. Njuter av uppnådd full mognad och vilar på sina lagrar. Börjar så sakteliga varva ned för att till sist bildligen – borsta tänderna, klä av sig och förbereda sig för att säga god natt. Då är precis rätt tid att tänka nytt i garderoben. Ett helt obestridligt faktum är att ”beskärning ger liv”. Sanningen är att det i princip inte går att beskära för mycket – även om det också som vanligt är en sanning med viss modifikation. Kalhyggen är trots allt inget eftersträvansvärt.
Nu är den absolut ultimata tiden för beskärning av träd och buskar – mitt i den tid vi kort benämner som JAS. Juli, augusti och september.Här får sig en av vår trädgårds tre perukbuskar en rejäl duvning. Av någon anledning, oklart varför, bestämde sig just det här exemplaret för att inte besvära sig med att gå i blom denna sommar. Hoppas beskärningen ställer allt till rätta inför nästa år. Se ett tidigare inlägg om denna älskade och hårfagra buske.Vi återvinner allt trädgårdsavfall. Mjukdelar går direkt ner i den öppna trädgårdskomposten medan alla mer vedartade delar först får passera genom en flistugg.Näst på tur till beskärning i vår egen trädgård står den stora japanska lönnen som omsluter ett av husets hörn. Planterad där redan 1955 av ikoniske trädgårdsarkitekten Walter Bauer som anlade hela trädgården när Villa Sundahl byggdes. Den struktur han satte står sig än idag, även om vi under våra åtta år här satt vår egen prägel utifrån den. Till sist: augusti är en alldeles ljuvlig trädgårdsmånad. Så mogen! Så frodig!