5:E GÅNGEN GILLT – VÅRA DRÖMMARS KÖK – ÄNTLIGEN!

jul 10, 2023

”Det här inlägget är ett betalt annonssamarbete med Marbodal”. Alla som någon gång renoverat ett kök är fullt medvetna om vilken hisnande, milt uttryckt, och oförutsägbar resa det är. Dock, och som i ett trollslag – när allt står klart – har vi lagt alla bekymmer och ångestfyllda val bakom oss. Tvivelsutan kan jag med emfas hävda relevansen i sagda resonemang då detta är vår femte (5:e) köksrenovering på lika många boenden. Den lyckligaste av dem alla! Härifrån får dom bära ut mig …

Vår köksresa här i Villa Sundahl började i princip direkt när vi flyttade in för nio år sedan. Ingen kan beskylla oss för att ha agerat ogenomtänkt och kortsiktigt. Under de här nio åren har vi haft vårt tilltänkta drömkök bubblande i såväl bak- som framhuvud. Allt i syfte att skräddarsy ett kök med hög kvalitet, tidlös form och ultimat funktion. Helt enkelt kanalisera våra samlade erfarenheter. Och inte minst i harmoni med huset – Villa Sundahl. Det förpliktar att få bo i, förvalta och vårda ett hus, klassat som kulturarv, för framtiden.

Min första tanke gick till det kök som jag, i egenskap av chefredaktör för ELLE Decoration, var delaktig i att utforma och iscensätta för min tidnings räkning för hela 23 år sedan. Plockade fram tidningen och tillsammans med Niclas, min partner, enades vi om att den sobra estetik som det köket förmedlade – var precis vad vi var ute efter. Att det vi gjorde för 23 år sedan, med Marbodal som samarbetspartner, rent formmässigt håller än idag säger allt om kvalitet och långsiktighet.

Att välja samma köksproducent, nu som då, var en självklarhet. Dessutom – samma lucka!

Basen i ett köks visuella uttryck är luckor/snickerier. Nu som då blev det följaktligen en helt slät lucka med enklast tänkbara uttryck, ”Arkitekt” – dock nu med tillägget ”Plus”, i den mjukt grågröna kulören ”tall” – som ger ett lugnt, vilsamt intryck och ändå tar för sig. Såväl lucka som kulör är som vore de skapta för vårt tidlösa och arkitektritade hus.

Om än bilden talar för sig själv – vår icke förhandlingsbara checklista:

*Inga överskåp för att skapa rymd.

*Inbyggd spisfläkt där strukturen på kåpans betongkakel, tillsammans med bakomliggande väggs snarlika men lite eljest struktur, blir sofistikerad utsmyckning i sig självt.

*Vedspis

*Vägghängd blandare.

*Rostfri diskbänk, med infälld spishäll, som sömlöst går över i stänkskydd.

*Lång och extra djup arbetsbänk i en kvartsit. Tålig och stenhård – bokstavligen.

*Stänkskydd över arbetsbänk och vedspisens kringbyggnad i samma sten, kvartsit, som sömlöst tar över från den rostfria diskbänken.

Tillsammans med Malin Göransson, lyhörd kunnig köksarkitekt på Marbodal, och en kader av skickliga hantverkare har vi utformat och byggt ett kök vi är stolta över. Det blev precis som vi ville ha det! Vågar till och med, utan överdrift, säga att vi älskar vårt nya kök!